TRE®

TRE® is een serie eenvoudige lichaamsoefeningen voor het ontladen van stress. TRE® activeert het natuurlijke herstelvermogen van het lichaam, waardoor stress en diepe (chronische) spierspanning oplossen. In plaats van overleven en ‘op scherp’ staan kom je weer volop en ontspannen in het leven te staan.

TRE® staat voor Tension Releasing Exercises. Vrij vertaald in het Nederlands: Spanningsreducerende oefeningen. TRE® is ontwikkeld als zelfhulp methode door trauma expert David Berceli.

In the trembling you are allowing the body to guide you. You are not leading the tremors going anywhere.

David Berceli (grondlegger van TRE®)

Trillen en schudden

De sleutel van de TRE® oefeningen is dat ze het natuurlijke mechanisme van trillen en schudden van het lichaam oproepen. Op deze natuurlijke manier kunnen we diep vastgezette spierspanningen ontladen. Dit gebeurt vanuit het centrum in het lichaam, vanuit de diep liggende psoas spier in het bekken. De opgewekte trilling zet zich voort vanuit de psoas spier door het gehele lichaam. Spierspanning vermindert en het zenuwstelsel komt tot rust. Stress en (chronische) spanningen smelten en je kunt weer ontspannen.

 

Psoas spier – vitaliteit

De psoas spier ligt in het midden van ons lichaam. Hij verbindt de lage rug met de bovenbenen. Een ontspannen psoas spier geeft ons een gevoel van evenwicht en stabiliteit. Je staat ontspannen in het leven en voelt je vitaal.

Deze grote spier reageert op de kleinste inspanning en stress. Hij wordt ook wel de ‘spier van overleven’ genoemd. Het is de eerste spier die instinctief samentrekt bij gevaar. Hij helpt ons te overleven, want door die activering kunnen we onze benen bewegen. We komen in actie en gaan vechten of vluchten.

Bij stress reageert ons lichaam hetzelfde als bij gevaar. Ook dan trekt de psoas spier zich samen. Zodoende is ook bij stress het lichaam klaar om te overleven. Het staat strak gespannen voor de actie die gaat komen.

Als gevolg van een (chronisch) gespannen psoas spier ontstaan verschillende klachten. Allemaal in het gebied waar deze spier loopt. Denk aan lage rugpijn, pijn in de heupen, bekken scheefstand, buikpijn of-kramp, darmproblemen, klachten aan de geslachtorganen, spanning in de liezen, pijn of kramp in de bovenbenen. En nog veel meer. Je kunt je wellicht voorstellen dat daaruit ook veel andere klachten kunnen voortvloeien.

TRE® nodigt de psoas spier uit om te ontladen en te ontspannen. Zoals ik hierboven beschrijf, vanuit de psoas gaat de ontlading verder door het gehele lichaam.

 

Hoe leer je TRE®

Als TRE® provider begeleid ik jou tijdens een sessie door de serie oefeningen heen. Dit gebeurt in een veilige en rustige omgeving. Indien nodig kunnen we de oefeningen aanpassen en bijstellen, zodat ze helemaal zijn afgestemd op jouw mogelijkheden.

Over het algemeen zijn 3-6 begeleide sessies voldoende om vertrouwd te raken met de oefeningen en jouw manier van ontladen. Je ontdekt wat jouw persoonlijke mogelijkheden zijn met TRE®.

Na kleine of grote stress momenten kun je de spanningsreducerende oefeningen inzetten. Je hebt een zelfhulp methode tot je beschikking die je zelfstandig thuis kunt toepassen. Een zachte en effectieve manier om jouw lichaam te ontdoen van de stress en weer in de natuurlijke balans te komen.

 

Bij welke klachten TRE®?

Bij elk gevoel van spanning en stress kan TRE® ondersteunen om te ontladen en te ontspannen. Dat kan dagelijks opgebouwde spanning zijn, chronische spanning of zelfs de (chronische) gevolgen van een intense gebeurtenis of trauma. Het maakt niet uit hoelang geleden de spanning is ontstaan. Begin nu met ontladen!

Denk bijvoorbeeld aan de volgende klachten:

 • Opgejaagd gevoel.
 • Rusteloosheid.
 • Concentratieproblemen.
 • Stress en (chronische) spierspanning.
 • Verwerken van trauma.
 • Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS).
 • Slaapproblemen.
 • Angsten.
 • Prikkelbare darmsyndroom.
 • Hartkloppingen.
 • Hyperventilatie.
 • Rugpijn.
 • Nek- en schouderklachten.
 • Hoofdpijn.
Stressreductie met TRE®

Wat is het effect van TRE®?

Veel mensen ervaren een diepe lichamelijke ontspanning, rust en helderheid van geest.

Belangrijke effecten van TRE®:

 • Ontspant het zenuwstelsel.
 • Vermindert spierspanning.
 • Stressreductie.
 • Bevordert een rustige en diepe slaap.
 • Activeert het natuurlijke herstelvermogen van het lichaam.
 • Ontspanning.
 • Brengt rust en evenwicht.
 • Vergroot jouw (zelf)vertrouwen.
 • Vermindert angsten.

 

Zelfregulatie

Zelfregulatie is belangrijk bij TRE®. Het betekent dat je je laat leiden door jouw lichaam. Je vertraagt het proces of stopt wanneer dat nodig is. Op geen enkele manier dwing je de ontlading af. Vanuit plezier en ontspanning geef je jouw lichaam de ruimte om spanning los te laten.

Je doet de TRE® oefeningen om diepe (chronische) spanning uit de spieren te ontladen. Maar, als je deze spanning hebt gebruikt om jezelf te beschermen, kan de ontlading van de vastgehouden spierspanning het oorspronkelijke gevoel of de onderliggende emotie blootleggen. Dat ervaar je misschien als onprettig. Je kunt het proces van loslaten altijd hanteerbaar houden door eenvoudigweg de oefeningen minder vaak of minder lang te doen. Je leert vanuit het ‘nu’ en vanuit jouw kracht geleidelijk de chronische spanning los te laten, zonder dat je overweldigd wordt door de onplezierige emoties.

Dit hanteerbaar houden van wat er gebeurt is de zelfregulatie. Je respecteert jouw lichaam, jouw gevoelens en jouw emoties. Je kunt altijd weer doorgaan met de oefening(en) als je je weer kalm voelt, gegrond, veilig en comfortabel. Belangrijk in het proces van zelfregulatie is de tijd nemen om alles wat er in jou gebeurt te laten integreren.

Door TRE® te doen neemt je lichaamsbewustzijn ook toe. Je leert beter de signalen van jouw lichaam waarnemen. Hoe meer lichaamsbewustzijn je ontwikkelt, hoe gemakkelijker je jezelf in het proces van ontladen kunt reguleren.

Ben je nieuwsgierig en wil je zelf het effect van TRE® ervaren? Maak een afspraak.

Mijn eigen ervaring met TRE®

Zelf doe ik regelmatig TRE®. Ik merk dat ik me daardoor lichamelijk dieper kan ontspannen en ik ben geestelijk rustiger. Ik voel me goed geaard en reageer meer ontspannen op lastige situaties. Ook ervaar ik dat ik door TRE® te doen mijn lichaam in wezen weer toestemming heb gegeven zijn natuurlijke herstelvermogen te volgen en te mogen ontladen met trillen en schudden. Dat voelt fijn! TRE® helpt mij om diepe spanning los te laten. Op een heel andere manier dan tijdens yoga of een massage. Het vult elkaar mooi aan.

Lees meer ervaringen