Een dag in mijn praktijk – Acceptatie

Regelmatig merk ik dat ik een bepaald thema tegenkom in mijn praktijk. In een week bijvoorbeeld, of op een dag komen meerder cliënten daar dan mee. Kort geleden was dat op een dag het thema ‘acceptatie’.

Vanuit acceptatie ontstaat ontspanning en ruimte in jezelf. Nieuwe mogelijkheden borrelen op.

Marjolein Eriks

De eerste cliënt werd geconfronteerd met verschillende gevoelens die lastig waren om te accepteren voor hem. ‘HALLO’ zeggen tegen alles wat er is en wat je voelt werkt heel krachtig in het proces van accepteren. Dat is ‘HALLO’ zeggen vanuit je hart, met compassie voor jezelf. Met de intentie jezelf volledig in liefde te aanvaarden. En ook….  Dit ‘HALLO’ helemaal ontvangen. Neem daar de tijd voor, deze stroom van liefde door je heen te laten gaan. Dit proces ging de cliënt met zichzelf aan tijdens de sessie, en hij merkte dat er een last van hem af viel. Volledige acceptatie geeft namelijk ruimte. In die ruimte van aanvaarding kan een volgende stap zich op een heel natuurlijke en ontspannen manier aandienen.

De volgende cliënt had moeite om gevoelens en ideeën van andere mensen te accepteren. Vooral om vanuit acceptatie dit bij de ander te laten en dus buiten zichzelf. Een lastig proces, want intern werd bij haar veel geraakt wat hierop mee resoneerde. Voor haar was het belangrijk om hierin aanwezig te zijn en daardoor de lading te kunnen ‘verteren’. Dus bewust dóórademen en haar lichaam blijven voelen. Terwijl ze tevens registreerde wat er in haar lijf teweeg werd gebracht. Dit is een andere dimensie van ‘HALLO’ zeggen. Als je emotioneel geraakt wordt zegt dat iets over jouw eigen ervaringen. De emotionele lading ervan heeft blijkbaar nog onvoldoende plek gekregen. Zolang emotionele lading nog niet afgevoerd is, kun je hierop erg getriggerd worden en uit evenwicht raken. Kunnen accepteren dat dit gebeurt geeft dan ruimte voor verdere verwerking en loslaten van oude emoties/lading.

Ook bij de andere cliënten die dag was acceptatie van wat zich aandiende de sleutel om weer rust te vinden in zichzelf.

En dan mijn eigen verhaal.
Als ik zo duidelijk een thema tegenkom, vraag ik mezelf altijd af: Wat zegt het over mijzelf? Wat heb ik met dit thema? Voor mij is accepteren van wat er is ook niet altijd even gemakkelijk. Soms merk ik als ik ‘HALLO’ zeg, dat ik meteen ontspan. Ik voel rust en ruimte en vraag me dan bijvoorbeeld af: Waar was ik net zo boos over? Het gevoel is dan ook echt vertrokken, de lading is weg.

Ik had net die week behoorlijk last van mijn buik met flinke buikpijn. Soms kon ik daarin ontspannen, maar regelmatig was acceptatie ver te zoeken. Dan merkte ik meteen dat de pijn erger werd. Ik ben vaak aan het zoeken naar balans tussen werk en rust. Daarnaast vind ik soms van mijzelf dat ik meer cliënten zou moeten hebben per week. Toch kom ik iedere keer weer uit bij het belang van accepteren van de situatie zoals hij is. Waarom zou ik in vredesnaam meer cliënten willen, als ik nu goed mijn balans tussen werk en rust kan bewaren? Voor meer inkomen? Meer voldoening? Waarom meer, als ik nu tevreden ben. Als ik kan accepteren dat het goed is zoals het is ervaar ik ruimte en merk ik dat ik me ook dankbaar voel.

HALLO’.

Deel dit bericht!

Ik wil me graag aanmelden voor de nieuwsbrief

Via mijn nieuwsbrief inspireer ik je en houd ik je op de hoogte van activiteiten in mijn praktijk.

LET OP: Check je ‘spambox’ of ‘ongewenste berichten’ na aanmelding. Het blijkt dat bij sommigen mijn mail daar terecht komt. Markeer mijn e-mail adres als gewenst.