Voetreflexmassage bij overgangsklachten

In de afgelopen weken hebben zich verschillende vrouwen in mijn praktijk gemeld met overgangsklachten. Opvallend! Toen ik dat met een collega deelde zei hij: “Je kunt er wel jouw specialiteit van maken”. Dat is niet mijn bedoeling, maar het gaf me wel een aanleiding er iets over te schrijven in deze blog.

 

Wat gebeurt er in de overgang?

De overgang markeert bij de vrouw letterlijk de overgang van vruchtbaarheid naar de periode van natuurlijke onvruchtbaarheid. Het is een normaal en gezond proces, maar verloopt niet altijd zonder klachten. De overgang is niet alleen een lichamelijk gebeuren, maar heeft op alle andere niveaus zijn invloed. Emotioneel, sommige vrouwen krijgen een gevoel van ‘afgedaan’ te zijn, velen voelen zich emotioneler tijdens de overgang of gauw geïrriteerd. Mentaal, vergeetachtigheid kan optreden, veel vrouwen kampen met slaapproblemen in deze periode, of bestaande slaapproblemen verergeren. Lichamelijk zijn vooral bekend de (nachtelijke) zweetaanvallen, vermoeidheid en onrust.


Spiritueel is deze fase vooral een overgang naar de ‘wijze oude vrouw’. In veel culturen wordt er ook zo naar oude vrouwen gekeken en zijn ze actief betrokken in de leefgemeenschap. In Nederland worden ouderen te vaak weggestopt in tehuizen en hebben geen actief aandeel meer in het sociale leven. De hechte gemeenschappen van vroeger zijn er veel minder, waardoor we ons steeds weer voor nieuwe uitdagingen geplaatst zien. In ‘Westerse’ landen wordt de overgang vaak als een probleem benaderd. Jammer, want dan is er te weinig aandacht voor de potentie voor geestelijke groei in deze periode. Het vormt een uitdaging voor de vrouw om meer met haar innerlijke wijsheid in contact te komen. Deze periode van de overgang vraagt overgave en naar binnen keren. Nieuwe dimensies in jezelf ontdekken.

 

Nieuw hormonaal evenwicht vinden

De aanleiding voor de overgang is lichamelijk. De eierstokken gaan minder hormonen produceren. Dat gebeurt niet van de één op de andere dag, maar is een geleidelijk proces. Ons hele hormonale stelsel met alle verschillende hormoonklieren is subtiel op elkaar is afgestemd. Raakt één van de hormoonklieren uit balans, dan heeft dat invloed op de gehele hormoonhuishouding. En daardoor ook op alle processen in het lichaam. Hormonaal evenwicht betekent lichamelijk en emotioneel evenwicht. Dus als jouw hormonale systeem uit balans is, dan kan het naast lichamelijke klachten tevens emotionele disbalans tot gevolg hebben. Ook door stress kan ons hormonale systeem verstoord raken, of door te weinig slaap of onevenwichtige voeding (bijvoorbeeld veel suiker). Deze laatst genoemden kunnen in de overgang voor verergering van de klachten zorgen.

De overgang is dus een natuurlijk proces van het vinden van een nieuw hormonaal evenwicht.

 

Voetreflexmassage

Tijdens een voetreflexmassage worden de voeten met een speciale techniek behandeld waardoor het zelfhelend vermogen geactiveerd wordt. Het hele lichaam is weerspiegeld in de voeten, dus ook de hormoonklieren. Bij overgangsklachten (en ook andere hormoon gerelateerde klachten) behandel ik heel gericht alle hormoonklieren. Tijdens de behandeling geef ik met mijn intentie een belangrijke ondersteuning, namelijk de samenwerking tussen de verschillende hormoonklieren. Ik benadruk met mijn intentie deze samenwerking, omdat dát juist het wezenlijke is voor een evenwicht tussen alle hormonen. Zo geeft de voetreflexmassage ondersteuning in het hervinden van de hormonale balans. Meestal zijn 6-10 behandelingen voldoende om je weer evenwichtig te voelen.

 

Effect

Het effect van ondersteuning met voetreflexmassage is veelzijdig. Allereerst komen lichaam en emoties tot rust als gevolg van het ‘resetten’ van het hormonale evenwicht. Dat kun je zelfs al na één behandeling merken. De meesten ervaren meer rust en voelen zich minder geïrriteerd, menstruatiepijnen verminderen of verdwijnen zelfs en de nachtrust verbetert. Door het hervinden van de innerlijke rust zijn ook de eventuele ongemakken beter te hanteren. Zelf heb ik ervaren dat mijn innerlijke gevoel van chaos door de voetreflexmassage die ik mezelf gaf, steeds minder werd. Ik had niet meer het gevoel dat ik compleet door de war geschopt was. Een zegen!

Daarnaast geeft een behandeling tevens een heerlijk gevoel van ontspanning. 😊

Deel dit bericht!

Ik wil me graag aanmelden voor de nieuwsbrief

Via mijn nieuwsbrief inspireer ik je en houd ik je op de hoogte van activiteiten in mijn praktijk.

LET OP: Check je ‘spambox’ of ‘ongewenste berichten’ na aanmelding. Het blijkt dat bij sommigen mijn mail daar terecht komt. Markeer mijn e-mail adres als gewenst.