Hoogsensiviteit

Als hoogsensitief persoon (HSP) komen alle indrukken snel en diep binnen, omdat het zenuwstelsel en het energiesysteem overal sterk op reageren. Alle ervaringen beleef je daardoor heel intens. Je pikt soms zoveel op dat je niet meer weet wat nu van jou is en wat van de ander. Vaak loop je rond met een gevoel anders te zijn dan anderen.

 

Hoogsensitief of hooggevoelig?

Beide woorden betekenen hetzelfde.

Mijn verhaal

Mijn hoogsensitiviteit ervoer ik vroeger als een last. Toen ik het boek Hoog Sensitieve Personen van Elaine Aron las viel alles op z’n plek. Zoveel herkenning in de beschrijvingen! Nu wist ik waarom ik zo gauw moe was, waarom ik moeite had met grote mensenmassa’s, waarom ik me zo snel geraakt voelde, vaak hoofdpijn had, moeite met inslapen.

Voor mij was een belangrijke stap het omarmen van mijn hoogsensitiviteit en aanvaarden dat het bij mij hoort. Ik heb het leren kennen, herkennen en erkennen als een groot vermogen en kwaliteit. Mijn zoektocht heeft geresulteerd in het beter leren omgaan met deze hooggevoeligheid.

Het is voor mij essentieel dat ik in contact blijf met mijn lichaam en dagelijkse stress loslaat. Yoga beoefenen is mijn dagelijkse ankerpunt. Ik begin de dag met yoga en lichaamsoefeningen. Hiermee kom ik na de nacht weer aan in mijn lijf. Voor mij een fijne manier om de dag in verbinding met mijn lichaam te beginnen.

Marjolein Eriks
Marjolein Eriks

Een massage ontvangen is voor mij ook een eerste levensbehoefte. Niet dat ik dagelijks een massage ontvang, maar het hoort echt bij mijn leven. Heerlijk om met een massage te ontspannen, tot rust te komen en te genieten.

Wandelen in de natuur is en blijft voor mij het meest waardevolle wat ik kan doen om weer bij mezelf te komen. Te ontspannen, ontladen, opladen. Ik kom echt weer terug bij mezelf en in verbinding met mijn lichaam als ik in de natuur ben.

Daarnaast heeft de cursus intuïtieve ontwikkeling mij handvatten gegeven om ook de energetische aspecten van mijn hooggevoeligheid te leren hanteren. Gewoon in het dagelijks leven hier beter mee om kunnen gaan. Dat was een verademing! Vervolgens heb ik een healing- en reading opleiding gevolgd, waardoor ik nog meer zicht kreeg op mijzelf. Deze inzichten geef ik nu door.

TRE® kwam op mijn pad. Hiermee kon ik nog meer spanning uit mijn lijf loslaten. Ik ben super blij dat ik met TRE® zo’n diepe ontspanning bereik. Hierdoor voel ik me nog stabieler en heb ik veel meer energie. Geen wonder, want de vastgezette energie heb ik nu weer vrij beschikbaar.

 

Verwerkingstijd

Voldoende tijd voor jezelf te nemen, dat is belangrijk voor een hoogsensitief persoon. Tijd om alles wat je meemaakt te verwerken. Helemaal ontladen en weer opladen, bij jezelf komen. Wat doet jou goed? Wat helpt jou om bij jezelf te blijven?

Bij jezelf blijven

Hoe blijf je bij jezelf, in verbinding met jezelf, je lichaam en met wie jij in wezen bent? Dat is voor hooggevoelige mensen een grote uitdaging. Hoe kun je in jouw eigen persoonlijke ‘kleur’ blijven, zonder dat dat vermengd met andere kleuren? Jouw eigen kleur kan zo diep beïnvloed worden, dat je niet meer weet wie je zelf bent.

Bewustwording van energetische processen is hierbij een belangrijke stap. Het contact met je lichaam herstellen is net zo belangrijk. Op welke manier ervaar jij de sfeer in een ruimte bijvoorbeeld? Hoe voel je je in de buurt van bepaalde personen? Welke signalen geeft jouw lichaam? Wat voel je en wat doet dat met jou?

Na de bewustwording kun je gaan ontdekken hoe je jouw hoogsensitiviteit kunt hanteren en kunt ombuigen van last naar kracht. Een proces wat tijd vraagt, geduld en compassie. Vooral veel oefenen! Contact met gelijkgestemden helpt je op een krachtige manier verder. Vanuit herkenning kun je elkaar ondersteunen.

Opladen in de natuur

Opladen in de natuur is voor hoogsensitieve mensen heel waardevol. Letterlijk ontladen. Loslaten van energie die niet van jou is, spanning uit je lijf laten stromen. Opladen door diep en bewust te ademen. Eén voelen met de natuur herstelt de verbinding met jezelf en je lichaam. Gegrond in jezelf en helder van geest.

Begeleiding bij leren hanteren van hoogsensitiviteit

Het herkennen en leren hanteren van hoogsensitiviteit is een proces. Begeleiding, inspiratie en ondersteuning in die ontwikkeling is dan erg prettig en belangrijk. Het zorgt ervoor dat je verder kunt.

Omdat mijn eigen hoogsensitiviteit zo’n belangrijk thema is kan ik anderen daarin heel goed ondersteunen. Ik neem een cliënt mee, gebruik makend van mijn eigen ervaringen. Dat maakt het voor mij heel dankbaar om te doen. Ik geef mijn eigen inzichten door.

And the day came when the risk to remain tight in a bud was more painful than the risk it took to blossom.

Anais Nin