Hormoonbalans

Voor elk mens, jong en oud, vrouw en man, is een evenwichtige hormoonhuishouding van belang. Waarom is dat zo belangrijk? Hormonen zijn chemisch stofjes in ons lichaam. Ze zorgen ervoor dat alle lichaamsprocessen goed verlopen. Bijvoorbeeld de suikerstofwisseling wordt onder andere geregeld door de hormonen insuline en glucagon.

Een evenwichtige hormoonhuishouding zorgt er ook voor dat alle processen in je lichaam goed op elkaar zijn afgestemd. Je voelt je vitaal en emotioneel stabiel. Daarnaast, als ergens in de keten een verstoring optreedt, heeft dat invloed op het gehele hormonale systeem. Alles grijpt op een ingenieuze manier in elkaar.

 

Hormoonbalans bij vrouwen

Ik geef extra uitleg over de hormoonbalans bij vrouwen. Als vrouw heb je met een sterker fluctuerende hormoonhuishouding te maken, vanwege de maandelijkse menstruatie. De menstruatie wordt onder andere geregeld door de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Op latere leeftijd, tijdens de overgang, neemt de productie van deze hormonen langzaam af. Dan moet het lichaam een nieuw evenwicht vinden.

Door deze natuurlijk schommelingen in de hormoonhuishouding kunnen klachten ontstaan. Denk aan stemmingswisselingen, emotionaliteit, irritatie, gespannen buik, vocht vasthouden, hoofdpijn. Soms zijn deze klachten zo bepalend voor je, dat ondersteuning belangrijk is.

 

Invloed op de hormoonhuishouding

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de hormoonhuishouding. Leefstijl is een hele belangrijke. Door gewoontes aan te passen kun je al veel bereiken. Daarnaast heeft voeding, geestelijke gesteldheid en medicijngebruik effect op de gehele hormoonhuishouding.

Stress is een heel belangrijke factor in onze maatschappij. Te veel en te lang in stress leven ondermijnt het totale hormonale evenwicht. De gevolgen kennen we allemaal: vermoeidheid, irritatie, opgejaagd gevoel, slapeloosheid, ga maar door.

Voetreflexmassage bij hormonale disbalans

Bij klachten die voortkomen uit een hormonale disbalans kan voetreflexmassage enorm helpen. Meestal geeft het in ieder geval verlichting, vaak ook verdwijnen de klachten.

Tijdens een voetreflexmassage worden de voeten met een speciale techniek behandeld waardoor het zelfhelend vermogen geactiveerd wordt. Het hele lichaam is weerspiegeld in de voeten, dus ook de hormoonklieren.

Bij overgangsklachten en andere hormoon gerelateerde klachten behandel ik heel gericht alle hormoonklieren. Daarnaast geef ik met mijn intentie een belangrijke ondersteuning. Ik focus met mijn intentie op de samenwerking tussen de verschillende hormoonklieren. Deze samenwerking is het meest wezenlijke voor het evenwicht tussen alle hormonen.

Zo geeft de voetreflexmassage ondersteuning in het hervinden van de hormonale balans. Meestal zijn 6-10 behandelingen voldoende om je weer evenwichtig te voelen.

 

Wat levert het je op

  • Evenwichtig gevoel.
  • Meer emotionele stabiliteit.
  • Beter nachtrust.
  • Lichamelijke ontspanning en geestelijke rust.
  • Meer vitaliteit.
  • Diversiteit aan hormoon gerelateerde klachten verminderen of verdwijnen.