TRE®

TRE® staat voor Tension and Trauma Releasing Exercises. Vrij vertaald in het Nederlands: Spanningsreducerende oefeningen. TRE® is ontwikkeld door trauma expert David Berceli als zelfhulp methode.

Wat is TRE®

Het is een serie eenvoudige lichaamsoefeningen voor het ontladen van stress. TRE® activeert het natuurlijke herstelvermogen van het lichaam, waardoor stress en diepe (chronische) spierspanning oplossen. In plaats van overleven en ‘op scherp’ staan kom je weer volop en ontspannen in het leven te staan.

Hoe leer je TRE®

Als TRE® practitioner begeleid ik jou tijdens een sessie door de serie oefeningen heen. Je maakt je de oefeningen eigen in een veilige en rustige omgeving. Indien nodig kunnen we de oefeningen aanpassen en bijstellen, zodat ze helemaal zijn afgestemd op jouw mogelijkheden.

Over het algemeen zijn 3-6 begeleide sessies voldoende om vertrouwd te raken met de oefeningen en jouw manier van ontladen. Ook weet je uit deze ervaringen wat jouw persoonlijke mogelijkheden zijn met TRE®. Na kleine of grote stress momenten kun je de spanningsreducerende oefeningen inzetten om effectief jouw lichaam te ontdoen van de stress en weer in de natuurlijke balans te komen. Je hebt een zachte zelfhulp methode tot je beschikking die je zelfstandig thuis kunt toepassen.

Bij welke klachten TRE®?

Bij elk gevoel van spanning en stress kan TRE® ondersteunen om te ontladen en te ontspannen. Dat kan dagelijks opgebouwde spanning zijn, chronische spanning of zelfs tot aan de (chronische) gevolgen van een intense gebeurtenis of trauma. Denk bijvoorbeeld aan de volgende klachten:
Opgejaagd gevoel.
Rusteloosheid.
Concentratieproblemen.
Stress en (chronische) spierspanning.
Verwerken van trauma.
Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS).
Slaapproblemen.
Angsten.
Prikkelbare darmsyndroom.
Hartkloppingen.
Hyperventilatie.
Rugpijn.
Nek- en schouderklachten.
Hoofdpijn.

Wat is het effect van TRE®?

Ontspant het zenuwstelsel.
Vermindert spierspanning.
Stressreductie.
Bevordert een rustige en diepe slaap.
Activeert het natuurlijke herstelvermogen van het lichaam.
Ontspanning.
Brengt rust en evenwicht.
Vergroot jouw (zelf)vertrouwen.
Vermindert angsten.

Ervaringen van cliënten

Hier kun je enkele ervaringen lezen van cliënten en deelnemers aan trainingen TRE®. Op de pagina ‘Ervaringen‘ kun je meer vinden.

“Ik heb respect en acceptatie voor mijn lijf ervaren tijdens de kennismaking met TRE. Dat je met enkel bewegingen zoveel teweeg kan brengen in je lijf vind ik bijzonder mooi. Je bent een meerwaarde voor de gezondheid van de mens. Het heeft gedurende de dag nog invloed op mij gehad en werkt nog door. Fijne ervaring. Mijn dank is groot.”
Nicole in het Veld

‘Ik kom in een hele diepe ontspanning, die ik nog nooit eerder zo ervaren heb.’

‘Ik raak mijn boosheid kwijt.’

‘TRE voelt als een inwendige massage.’

‘Ik ben een grote fan van TRE. De eenvoudige oefeningen helpen om te ontspannen en te ontladen zonder in het verhaal van het hoe en waarom te gaan. Het brengt me op een makkelijke manier in contact met mijn lichaam. De zeer kundige begeleiding van Marjolein ondersteunt om te ervaren wat er is in mijn lichaam en daar naar te luisteren. Dat levert mij mooie bruikbare inzichten op. Een aanrader.’
Prashanti

‘Zo fijn om naar mijn lichaam te luisteren en te doen wat het mij vertelt.’

‘De zachtheid in de oefeningen vind ik heerlijk.’

Wat gebeurt er bij stress en trauma

In het lichaam wordt bij (langdurige) stress, angst en traumatische ervaringen een keten aan biochemische en neurologische reacties teweeg gebracht. Hierdoor spannen spieren zich aan en versnellen de hartslag en ademhaling. In een gezonde situatie nemen we daarna rust en kan het lichaam weer ontspannen.

Het ontladen van spanning gebeurt vanuit de natuurlijke reflex van het lichaam om te gaan trillen of schudden na een stressvolle gebeurtenis. Denk maar aan kinderen die letterlijk staan te ‘shaken’ na een angstig moment. Ook bij dieren zie je dat gebeuren. Een hond die geschrokken is staat te trillen op z’n poten, schudt zich uit en wandelt daarna weer vrolijk verder. Zonder restverschijnselen. Door deze instinctieve reactie ontspant het lichaam weer en komt terug in de rustige en evenwichtige basishouding.

In een gesocialiseerde omgeving belemmeren ons ego en onze gedachten vaak dit natuurlijke herstel vermogen. We leggen daar gauw een oordeel op: Raar om zo te trillen, zwakte, wat denkt de ander van mij? Het is echter belangrijk om dit instinctieve lichamelijke herstel proces te laten gaan, vanuit vertrouwen in de wijsheid van ons lichaam. Als we dit natuurlijke vermogen tegenhouden, kan het lichaam de spanningsboog niet afmaken. Het komt niet tot rust en ontspant niet meer. Dit is de oorzaak van veel onbegrepen klachten.

TRE® doorbreekt het herbeleven van trauma

In veel therapieën is praten belangrijk en wordt weinig of geen aandacht besteed aan lichaamswerk. Bij de verwerking van traumatische ervaringen en de gevolgen daarvan (denk ook aan post traumatische stress stoornis) heeft o.a. David Berceli gezien en ervaren dat het voor volledig herstel noodzakelijk is om de lichamelijke spanning te ontladen. Praten over de gebeurtenis betekent ook telkens een herbeleving en dus weer opbouw van de spanning. Door TRE® te doen wordt de keten van herbeleven doorbroken. Je doet de serie oefeningen en stelt je lichaam daardoor in staat alsnog te ontladen en te ontspannen. Zonder dat je hoeft te praten over jouw trauma.

Stressreductie stap voor stap

TRE® kun je doen om dagelijkse spanning af te voeren of de gevolgen van (chronische) stress en trauma’s los te laten. Het loslaten van de spanning gebeurt stap voor stap, zodat jouw lichaam en geest telkens de tijd krijgen te herstellen en te integreren voordat je weer verder loslaat. Deze zelfregulatie is een belangrijke sleutel bij TRE®. Door te luisteren naar jouw lichaam en je erdoor te laten leiden heb je grip op het proces van ontladen en loslaten. Je vergroot en herwint hierdoor jouw (zelf)vertrouwen.

Mijn eigen ervaring met TRE®

Zelf doe ik regelmatig TRE®. Ik merk dat ik me daardoor lichamelijk dieper kan ontspannen en ik ben geestelijk rustiger. Ik voel me meer geaard en reageer meer ontspannen op lastige situaties. Ook ervaar ik dat ik door TRE® te doen mijn lichaam in wezen weer toestemming heb gegeven zijn natuurlijke herstelvermogen te volgen en te mogen ontladen met trillen en schudden. Dat voelt fijn! TRE® helpt mij om diepe spanning los te laten. Nog dieper dan wat ik ervaar tijdens de yoga. Deze twee vullen elkaar mooi aan.

Groepstrainingen TRE®

In 4 bijeenkomsten leer je de TRE® oefeningen.
De volgende groepstraining start op 3 april 2020Deze training is geannuleerd.
Download flyer van deze training.

Ben je nieuwsgierig en wil je zelf het effect van TRE® ervaren?

MAAK EEN AFSPRAAK