Mijn ervaring met traumaopstelling

In de afgelopen maanden heb ik kennis gemaakt met traumaopstelling. Dit heeft mij erg veel opgeleverd en dat wil ik graag delen.

Traumaopstelling is een vorm van systemisch werken, een speciale vorm van familieopstelling. Eigenlijk wordt in een traumaopstelling jouw verlangen opgesteld. Welk verlangen wil je graag vervuld zien? Dat verlangen kan verborgen liggen onder traumatische ervaringen (groot of klein) en belemmerende familie energie of – patronen.

Ik heb een paar individuele sessies traumaopstelling bij Geesje Oosting gedaan. In de eerste sessie heb ik mijn verlangen ‘Ik wil gezien worden’ opgesteld. Wonderlijk dat je door het opstellen van de verschillende woorden uit het verlangen zoveel informatie krijgt! Ik koos een woord uit en zette Geesje op een plek neer, zodat zij dat woord kon vertegenwoordigen. En dan begint het ervaren van de energie en wisselwerking. Boeiend en confronterend vond ik het. Ik heb weer ervaren hoe mijn manier van zijn nog regelmatig zo belemmerd wordt door de symbiose met mijn ouders. Ieder woord wat ik opstelde gaf mij daarover meer inzicht. En dat ging zeker niet zonder tranen! Ik vond het erg prettig om hierin begeleid te worden. Geesje hielp mij ook om in het ’nu’ te blijven. Zo kon alles wat ik ervoer blijven doorstromen en heb ik weer op een dieper niveau kunnen loslaten. Na deze sessie voelde ik me moe, voldaan en opgelucht. En natuurlijk gaat dit verlangen vooral over het wezenlijk zien van mijzelf. Maar om dat echt te kunnen is het opruimen van belemmerende familie energie wel noodzakelijk. Ik heb de traumaopstelling hierbij als een prettige en zachte methode ervaren.

Daarna heb ik drie sessies besteed aan een ander verlangen, wat heel duidelijk gekoppeld is aan een echte traumatische ervaring, mijn amandeloperatie toen ik acht jaar was. Het verlangen wat ik heb opgesteld was ‘Ik wil loskomen van het trauma van mijn amandeloperatie’. Het duurde trouwens wel even voordat Geesje samen met mij het verlangen duidelijk had. Ik wist waar ik aan wilde werken, maar niet precies hoe. Erover pratende kwam ineens de ‘goede’ zin naar boven. Bijzonder, ik voelde ineens ‘nu klopt het’. Het formuleren van het verlangen heeft een wezenlijk belangrijke betekenis.

In de sessies heb ik verschillende woorden opgesteld en ook meerdere woorden per sessie. Na de eerste sessie voelde ik heel duidelijk een enorme ontspanning in mijn keel en nek. Na een paar dagen was dat echter weer afgezwakt en had ik niet het gevoel dat er verder veel was veranderd.

De tweede sessie bleek het tegendeel. Ik kon nu veel beter kijken naar alles wat er gebeurde in de opstelling, zonder dat ik in de herbeleving schoot. Ik voelde me veel steviger en stabieler. Zeer interessant was dat Geesje opmerkte dat je ook een leesteken kunt opstellen. Dat naar aanleiding van mijn duidelijke ‘punt’ die ik achter de zin op het bord zette. Dat heb ik gedaan. En de punt was een punt. Het voelde afgerond, en er was ruimte gekomen voor een nieuwe stroom. Tijdens deze sessie was er ook een moment dat ik ineens zo duidelijk voelde dat ik in deze gebeurtenis van de amandeloperatie met een groot deel van mijn energie vast was blijven zitten. Ineens voelde ik waarom ik altijd zo moe was vroeger. De laatste jaren is dat wel steeds beter geworden, maar ik moest altijd nog wel oppassen. Na deze sessie voel ik me zoveel beter en ervaar ik veel meer energie. Ik heb echt weer mijn energie teruggehaald! Het is dus weer beschikbaar in het nu. Heel bijzonder en vooral erg fijn om te ervaren.

In een derde sessie wilde ik graag ervaren of ik inderdaad helemaal los was van de lading. Het werd een hele mooie ervaring. Ik merkte dat ik goed in mijn energie zat en goed in het ‘nu’ kon blijven. Ook toen er emotie geraakt werd. Ik voelde me vooral vrolijk en speels en ik voelde dat ik volop in het leven stond. Bijzonder in deze sessie vond ik dat uiteindelijk onder de woorden van dit verlangen (wat over een concrete traumatische gebeurtenis gaat) iedere keer de symbiotische relatie tussen mij en mijn moeder naar voren kwam. Het ‘zorgen voor’ mijn moeder zat stevig in mijn systeem verankerd en daar heb ik nu weer een groot deel van opgeruimd.

Verbazend dat uiteindelijk de essentie dus niet meer ging over de concrete traumatische gebeurtenis, maar om de onderstroom.

Nu, na deze bijzondere ervaringen heb ik veel meer energie. Ik voel me helderder en kan beter bij mezelf blijven. Ook merk ik dat ik nog meer mijn eigen verantwoordelijkheid kan nemen. Voor mijzelf kiezen en de verantwoordelijkheid van een ander laten waar hij hoort. Pff…

Ik heb weer duidelijk gevoeld dat energie naar het ‘nu’ halen de essentie is van helen. Door oude emotionele lading te verwerken en los te laten, komt deze vastgezette energie weer vrij beschikbaar in het huidige moment.

Ook heb ik ervaren dat deze sessies voor mij een hele mooie aanvulling zijn geweest op de TRE® die ik doe. Hierdoor heb ik nog meer spanning uit mijn systeem kunnen loslaten. Geweldig!

Deel dit bericht!

Ik wil me graag aanmelden voor de nieuwsbrief

Via mijn nieuwsbrief inspireer ik je en houd ik je op de hoogte van activiteiten in mijn praktijk.

LET OP: Check je ‘spambox’ of ‘ongewenste berichten’ na aanmelding. Het blijkt dat bij sommigen mijn mail daar terecht komt. Markeer mijn e-mail adres als gewenst.